8 oct 2020
Linux
Notiuni implicate:
- Distributie: O versiune a SO construita in jurul kernelului la care un distribuitor de software adauga componentele dorite: Open Suse, Ubuntu, Debian, Kali Linux (distro cu virusi si troieni), Red Hat Linux, Arch Linux, Fedora (viitorul Red Hat in probe). Knoppix. samd Mai citez: Corel Linux (retras). Mandriva -> Mageia , Open Mandriva. PC Linux.
- module
- pachete de software
- sistem de impachetare a software-ului
- interpretoare de comenzi si limbaje
- aplicatii
- si altele
- Sistem de operare: Sistem de operare, software care gestioneaza resursele calculatorului.
- Resurse ale calculatorului: Memoria, Periferice (Hard: controllere, Soft:drivere), CPU / Procesorul (timpul procesorului), Informatia (software, setari, firmware, sistemul de fisier, sistemele de fisiere).
- Drivere in Linux: li se spune module ale nucleului. Vezi /lib/modules sau /etc/modules (numele dosarelor este scris cu cuvantul modules), Vom reveni asupra acestui aspect.
- Task-uri / procese: programe in rulare, care pot porni la randul lor alte taskuri. Vezi : fork (functie de sistem).
- Sistem de fisiere: Structura de directoare si fisiere aflata pe un dispozitiv formatat.
- Sisteme de fisiere: Moduri posibile de a organiza datele pe un dispozitiv sau o partitie. Moduri de a formata dispozitul sau partitia.
- Nucleu: eng. kernel: Partea principala a SO, care ruleaza in modul cu maxima prioritate si cu maxim acces la resurse si include algoritmii de gestiune a tuturor resurselor (kernel monolitic) sau ii poate incarca la nevoie ca pe drivere (module) - kernel modular.
- Directoare si fisiere importante in sistem: Vom discuta pas cu pas, despre colectia directoarelor si fisierelor din sistem, inclusiv marimea lor, deoarece pot fi gazduite pe partitii sau dispozitive separate.
- Distributii derivate din Red Hat: Mandriva, Mageia, Open Suse ... le descoperiti
- distributii derivate din Debian: Ubuntu... si altele
-Desktop /Desktop manager: Urmasul mai complex a ceea ce se numea Window manager: Anume un desktop manager gestioneaza tot ce vedem in modul grafic, nu numai ferestrele. Deci se ocupa de toate elementele interfetei grafice. Practic cand vedeti o interfata grafica la un Linux vedeti un astfel de Desktop Manager. Ex: Gnome, KDE ... lista e mai lunga se adauga unelke nume noi: Cinnamon , Mate.
- Window Manager: Gestionar de ferestre in mod grafic. Se ocupa doar cu gestionarea si afisarea ferestrelor folosind Serveru grafic X (sau mai noi).
Ce-ar mai fi de facut la prima ora:
- Bibliografie:
1) Pentru incepatorii absoluti: Ghid Mandriva 2009,2010. Sau aceasta: Mastering mandriva Linux: http://www.neoframe.rs/download/mandriva2007/mastering_mandriva_2007.pdf Mandriva linux are un control panel interesant si foarte prietenos.
2) Cateva pagini web pe scurt despre Mandriva Linux. (cam putin ) http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid-2011-p5 -> mergeti jos la baza paginii si dati click pe parti.
3) Despre serverele Mandriva: (cam greu) https://nicolas.perrin.xyz/docs/Enterprise-Server-Manual-en.pdf
Scanati fisierele descarcate: Totalscan.com (?!) Virustotal ?
4) Getting starting with Ubuntu.
https://wiki.lib.sun.ac.za/images/7/7b/Ubuntu-desktop.pdf
5) Interfata grafica de la Ubuntu explicata prin imagini:
https://www.ubuntutor.com/ubuntu18eng/Ubuntu%201804%20english.pdf
6) Un ghid de instalare cam mare: https://help.ubuntu.com/lts/installation-guide/arm64/install.en.pdf
7)Ubuntu Linux Toolbox: O multime de comenzi pentru Ubuntu.
ftp://maoling.mao.kiev.ua/pub/docs_books/ubuntu/Wiley.Ubuntu.Linux.Toolbox.1000.plus.Commands.for.Ubuntu.and.Debian.Power.Users.Nov.2007.pdf
8) Linux for Dummies: Linux pentru incepatori:
https://www.iiitd.edu.in/~amarjeet/Files/SM2012/Linux%20Dummies%209th.pdf
X) Pentru programatorii de Linux:
https://doc.lagout.org/operating%20system%20/linux/The%20Linux%20Programmer%27s%20Toolbox.pdf
Prezentam, un speech personal: De ce sa folosim Linux ? Mai bine: De ce folosesc eu Linux.
1) Virusii, adica securitatea. Linux este rezistent la atacurile virusilor de Windows. Si are mult mai putini virusi. Exista AV pentru Linux , dar rolul lor este de scana colectiile de date pe care acele servere Linux le ofera clientilor Windows. Pot rula anumite aplicatii Windows pe emulator sub Linux (DosBox, Wine, mono samd ). Pentru protectie suplimentara exista Selinux, un sistem "mandatory acces control". (altceva decat App Armour - de la Ubuntu).
2) Procesorul si costul harware-ului. Unele placi de baza au mers mai bine sub Linux. Si procesoare. Windows - consum putere de calcul si mai putina memorie. la Linux este invers. Faceti update la memorie si folositi Linux ! :inux face Caching la disc, copie de pe disc, in avans in memoria libera. memoriile sunt usor de instalat.
3) Sistemul de fisiere. Dupa unii autori este mai performant. FAT sau FAT32 cu ext2. O sa vedem la o alta lectie lista sistemelor de fisiere, adica formatelor posibile. minix , ext2 .... pina la sisteme de fisiere pentru SSD.
Test: Rulati Open Office pe Linus si Pe Windows, pe acelasi computer si rasfoiti o carte in Open Office, un fiser doc mare. S-ar putea sa vedeti diferenta.
Alta binecuvantare a sistemelor de fisiere Linux: este lipsa fragmentarii. Nu aveti nevoie de Defrag sau programe similare. Cei cu HDD vor beneficia de Linux.
4) Abundenta de software. Faptul de a putea instala un SO cu tot ceii trebuie utilizatorului mediu, Office, Jocuri, Multimedia, Programare (Gambas, Qt, VisualTCL , Haskell ...) , Navigare (browsere gratuite) , Internet, Chat, File Manageri, CD/DVD Writere, Editare video,(Open Shot, Kdenlive, kino) si absolut totul este inclus.
Instalarea e posibila in 25 min - o ora cu tot cu aplicatii.
5) Nu trebuia sa platesc pentru jocuri (cand eram mai tanar). Linux-ul avea chiar si o colectie de jocuri. Dar si software pentru vizionare TV (software-uri pentru TV tunere). Vezi tunere cu BT525 (?) - niste cipuri anume. Producatorii de jocuri au oferit jocuri pentru Linux, inclusiv Steam.
Ne oprim la pct 6.
Nota: Aceste notite de pe blog nu tin loc de participare directa la curs.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu