- Microsoft declara practic public ca Windows 10 este un veritabil aspirator de date personale, (lucru vizibil cand afiseaza continutul unui director intr-un timp enorm, sau cand te invita sa scanezi un disc pretins defect, care nu are nimic, doar ca sa il parcurga).
- Aplicatiile de Android, inclusiv player-ul radioului Patriarhiei, Trinitas cer drepturi de acces la microfon.
- Android are optiune implicita de ascultare a sunetelor din jur.
- Trackerele de fitness cum este Polar urmaresc miscarile personale.
- Browserele Firefox si Google Chrome stocheaza preferintele dar si momentele navigarii, site-urile preferate si tot ce faceti pe web, ba chiar si indexeaza inclusiv in Google noile pagini, chiar din momentul testarii lor pe browser, si asta de peste 22 de ani.
Ceea ce a fost nou este faptul ca in cursul pandemiei, software-ul UBUNTU, GNOME si KDE, sau cei capabili sa acceseze acele soft-uri a/au preluat imagini din calculatoarele utilizatorilor. Poate fi vorba si de persoane care nu au legatura cu comunitatea UBUNTU, de membri ai proiectului GNOME ori KDE sau de hackeri independenti. Sau de autori ai falsului Zoom.
Sa tragem concluzia ca nici Canonical nu face exceptie de la culegerea de date ? Sau ca sistemele Ubuntu au fost supuse la atacuri in martie 2020 - ceea ce este foarte probabil !?!
Dar mai bine nu va sugeram o concluzie ci va lasam sa trageti dumneavoastra concluzia in baza urmatoarei relatari (care ar putea avea si multe alte explicatii).
Povestea este urmatoarea:
- o poza a unui papagal personal, facuta cu 10 ani in urma cu un aparat foto offline si stocata pe un CD a fost pusa cu ocazia pandemiei drept desktop background, in martie 2020.
Imagine de desktop background de pe calculator personal.
Imagine din magazinul oficial Ubuntu: (aparuta mai devreme de 28 martie 2020) ksnakeduel, vers 20.04.0.
In iulie 2020, incercand sa instaleze jocul Ksnakeduel, autorul fotografiei descopera uimit desktop background-ul propriu, preferat, drept imagine de reclama in magazinul virtual, si era un background despre care stia perfect ca a stat pe raft 10 ani si care nu fusese niciodata difuzat on-line.
Puteti compara cele doua imagini chiar dumneavoastra ! Perdeaua luminata in dungi, planta din dreapta sus si gratiile coliviei nu lasa nici cea mai mica umbra de indoiala.
Ce nu este clar este pe ce cale s-a facut transferul:
- update de la aplicatia de schimbare a background-ului,caz in care va recomand sa nu incarcati fotografii personale drept desktop background
- un sistem de remote acces si sincronizare - Ubuntu colecteaza prin upload date din sisteme, de exemplu foloseste rsyslog (remote syslog) in loc de syslogd (system log daemon local)..
- upload cu ocazia update-urilor
- hacking de la terti, care doar au legatura indirecta cu proiectul Ubuntu.
De remarcat este faptul ca aplicatia de cautare pe un sistem Ubuntu cauta si in magazinul virtual si pe sistemul local. Oare face update on-line la cautarile off-line ?
Mentionam ca in acea perioada sistemele Ubuntu au fost afectate de un malware care schimba link-urile din paginile web yahoo.mail, si care putea fi inlaturat prin update.
Va las sa trageti dvs concluzia preferata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu