luni, 13 aprilie 2020

Teste zoooom - Zooom vs GDPR

In plina pandemie de coronavirus (si numele acesta ar merita o pagina de blog separata, ca sa se explice de ce nu l-au numit de la inceput SARS-2, fiindca se stia ca asta este !) o aplicatie a castigat prin simplitatea ei aprecierile internautilor. Zoooom !

Circula insa fel de fel de Zooom-uri asa ca atentie, va povestesc ce am patimit cu un Zooom descarcat de pe domeniul sau din .us (nu .com ! deja asta da de gandit unora mai suspiciosi).

Ce am constatat:

1) Odata pornit, Zoom este greu de oprit. Incercarile de a-l opri m-au dus pina la a-i da comanda kill ca administrator, altfel nu vroia cu adevarat sa se opreasca, desi iconita sa din bara disparuse, cand dadusem Quit din meniul contextual. Daca zoooom ar fi monitorizat tastatura mea ar fi aflat parola de administrator.
(Si virusii fac la fel, raman rezidenti dupa ce aplicatia care ii purta s-a oprit).

2) Zoom intercepteaza ori tastatura si ecranul ori alt mecanism de transmisii de date interaplicatii , lucru evident cand "scrie" acele mesaje zoooom cu invitatii de participare direct in cutia postala a utilizatorului, de exemplu pe Yahoo mail sau Gmail..
(tehnic vorbind zooom ar putea sa si expedieze mesaje, fara stirea dvs, cu acelasi mecanism, doar adaugand o combinatie de taste sau un click de mouse in fereastra Yahoo sau Gmail. Poate o si face ... Poate la e-mail adauga si fisierul dvs de parole...sau cel de MSMoney  tehnic vorbind ar fi  posibil cam cu aceleasi tehnologii.)

3) Zooom colectioneaza date. Cel putin adresa de e-mail este inclusa in baza de date zooom, fie prin trimiterea unui mail la o adresa de-a lor , fie prin alt mod. Ca efect veti primi informatii despre update-uri la Zooom pe care nu le-ati cerut.

Reamintesc aici ca in legislatia americana din anul ... (citare necesara, vorba Wikipediei) actul prin care un computer executa ceva nesolicitat de utilizator este considerat incalcare a legii.

4) Zoooom aflat in rulare incetineste computerul ocupand un core / un nucleu de procesare /sau un procesor.

5) Zoom pastreaza perifericele audio pentru uzul sau, ca efect este posibil sa observati pe unele sisteme ca filmele Youtube ruleaza fara sonor, perifericele audio fiind monopolizate de zooom. Ce ar putea face zoooom cu perifericele audio va las sa va imaginati. Cei mai in varsta, care in anii 6o-89 puneau paltonul peste telefon inteleg perfect la ce ma refer.

6) Faptul ca Zooom lucreaza ca o tastatura virtuala, macar din cand in cand expune pe cei care tin deschisa o consola de administrator la un posibil risc. Spun posibil.

Incalca Zoom GDPR-ul ? Va las sa raspundeti dvs.

P.S. Pentru a verifica daca aceasta pagina nu mai contine si altceva, faceti acestui text un Paste in Open Office si priviti cu atentie ce rezulta, vedeti daca apare ceva care aici este invizibil. Cine stie ce "iepuras de paste" va sare in ochi  ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu